10 gode gysere på Netflix

Man siger, at det er sundt at grine, og derfor er det også godt at se komedier, hvor man kan få lattermusklerne i gang. Men det er også sundt at være bange, og lade adrenalinen pumpe rundt i kroppen, og hav nerverne helt uden på tøjet i et par timer. Det kan en god gyser eller horror film gøre, og vi har forsøgt at samle en lille oversigt over nogle af de bedste gysere du kan finde på Netflix i øjeblikket.

Ondskabens Hotel
Der findes nok ikke mange, der ikke har set det legendariske ”Here’s Johnny” klip, men det er langt fra alle, der har set Stanley Kubricks mesterværk Ondskabens Hotel fra 1980 med Jack Nicholson i hovedrollen. Gyseren er ikke som de gysere, der hitter i øjeblikket. Den er langt mere gennemført på dramaturgien og hele opbygningen af filmens klimaks, hele tiden med en underspillet uhyggelig stemning.

Læs også: Sådan får du Netflix i Danmark til kun 17 kr. helt lovligt

The Amityville Horror
Det er langt fra alle remakes af firsernes gyser klassikere, der er lige vellykket. En af dem der er, er The Amityville Horror, hvor Ryan Reynolds spiller den mandlige hovedrolle. Historien om en familie der flytter ind i et hjemsøgt hus er langt fra unik, men den er vellykket, skræmmende og så er den hamrende effektiv. En historie behøver ikke at være unik, for at en film skal være god og det er The Amityville Horror et glimrende eksempel på.

Halloween
Der findes mange gysere med ubehagelige skurke, men der findes meget få, der er blevet så ikoniske som Michael Myers i de legendariske Halloween film. Den første film er fra det herrens år 1978, og det kan naturligvis ses på filmen, men det er en klassiker, og en af den slags klassikere der skal ses af alle gyserfans, der har bare en lille smule respekt for sig selv og historien for amerikanske gysere. Der er et væld af efterfølgere, og remakes, det er dog langt fra alle sammen der er lige vellykket – så træd varsomt.

Saw
Når man snakker om gysere i 00’erne, er det fuldstændig umuligt at komme uden om Saw franchisen, der startede i 2004. Filmen der er lavet for en budget svarede til en mindre dansk tv-produktion, og har indspillet mere end 100 millioner dollars, og har startet en bølge af en helt ny type af mere blodige og udpenslede scener i filmene, hvor der bestemt ikke bliver lagt fingre imellem, når ubehagelighederne udspiller sig. Den udspekulerede seriemorder Jigsaw, har udtænkt den ene grusomme ting efter den anden, og som franchisen udspiller sig, bliver det mere og mere voldsomt. Det starter med den første film – der også er den bedste.

Sharknado
Ok, med det samme skal det siges, at denne film hører egentlig ikke med på listen over de bedste gysere. Den passer måske i virkeligheden meget bedre på en liste over de dårligste, alligevel fortjener den lidt plads. Det er nemlig en film, der er så vanvittig at man ikke helt kan lade være med at grine over det. For tornadoer der rammer USA fyldt med hajer… det bliver næsten ikke dummere. Filmen er så småt ved at opnå en decideret kultstatus og er selvfølgelig tilgængelig på Netflix Danmark.

Lad den rette komme ind
Den vampyr gyser Lad den rette komme ind er baseret på bogen af samme navn, som er skrevet af John Ajvide Lingqvist, der også skrev manuskriptet til filmen. Den foregår derfor i den grad på forfatterens oprindelige præmisser. Det er uden tvivl en af de bedste gysere, der er lavet i Skandinavien. Den foregår i et langsomt tempo, og det vælter ikke frem med blodhungrende vampyrer overalt. Det er eminent castet, og hele filmen er i top – medmindre man forventer et blodigt voldsorgie.

Let Me In
Lad den rette komme ind fik fænomenale anmeldelser, og filmen vakte også opsigt i det store udland. Matt Reeves blev sat til at instruere den amerikansk udgave af den svenske film ganske kort tid efter den svenske have haft premiere. Det er et af de bedste amerikanske remakes set i mange år, og selvom man lige skulle have set den originale, kan man sagtens se dens amerikanske pendant. For selvom handlingen i store træk er i identisk, byder den alligevel på en masse andet.

The Strangers
Kristen og James’ liv bliver vendt op og ned, da de kommer hjem efter et bryllup, for at finde ud af, at der er tre maskerede mennesker i nærheden, som kommer til at gøre deres liv til et helvede. Filmen er baseret på virkelige hændelser, hvilket gør de meningsløse handlinger endnu mere grusomme. Det er en effektiv film, hvor man ikke kan undgå at sætte sig i deres position og føle med deres frustration over at blive udsat for tingene, på grund af tilfældigheder.

The Texas Chainsaw Massacre
Det er 40 år siden, at verden første gang stiftede bekendtskab med Leatherface i Tobe Hooper’s klassiker Motorsavsmaskren. Omtrent samme tid, som hvor filmen kunne fejre 30 års jubilæet for 10 år siden kom det uundgåelige remake så i form af Marcus Nispels langt mere blodige og voldsomme udgave af den legendariske gyser. I hovedrollen som Erin, der må gå så grueligt meget igennem, finder man Jessica Biel, og selvom filmen ikke er perfekt og måske ikke er et sublimt remake, så er den medrivende, tåkrummende og skræmmende.

The Blair Witch Project
Filmen var den første i hvad det efterfølgende har udviklet sig til at være nærmeste en epidemi af ”lost footage” gyserfilm. Der er dog ikke mange, der har haft succes med at være tilnærmelsesvis lige så vellykket, populære eller troværdige som The Blair Witch Project, der handler om en lille gruppe mennesker, der tager ud i en skov for at finde en heks. De bliver aldrig fundet igen, men det blev de optagelser de havde nået at lave inden. Eller sådan er historien i hvert fald. Realistisk, skræmmende og troværdig hvis man tager ja-hatten på.

Skriv en kommentar