Her er alt hvad du skal vide om 4K Ultra HD

Fjernsyn med mærkatet ”4K Ultra UHD” er begyndt at komme mere og mere frem på flere og flere fjernsyn. 4K er den opgradering til fjernsyn der kommer efter Full HD. Full HD har 1920×1080 pixels, som er det de fleste fjernsyn og programmer, du streamer bliver sendt i, i dag. Med et fjernsyn i 4K Ultra HD har 3840×2160 pixels, og er derfor 4 gange højere, end hvad man er vant til med Full HD, derfor får du en væsentlig bedre billedkvalitet med Ultra HD.

Med Black Friday og Cyber Monday lige rundt om hjørnet kan det være at et nyt fjernsyn, er på din liste, over ting du skal anskaffe dig, og derfor kan det selvfølgelig være rart at vide, hvad det er, man skal gå efter.

Hvad betyder alle de ekstra pixels så for mig?

Ja det betyder selvfølgelig, at billedet på dit fjernsyn vil stå skarpere, og du derfor vil være i stand til at se flere informationer og mange flere detaljer.

Betyder det så at jeg kommer til at se en kæmpe stor forskel?

Se det spørgsmål er en del sværere at svare på. Rigtig mange oplevede en stor forskel, da de skiftede deres gamle kasse-TV ud, med en fladskærm der var HD Ready (720p) eller endda i Full HD (1080p). Men dengang skiftede mange også til en væsentligt større fjernsyn, og fik derfor en anderledes oplevelse alene ved at have et større TV. I dag har folk i forvejen store fjernsyn, og de nye 4K fjernsyn befinder sig i rækkevidden mellem 40 og 70”, som er der de fleste alligevel i dag, har deres fjernsyn. Man vil selvfølgelig, kunne se en effekt, hvis man rent faktisk ser indhold i 4K, eller man sidder tæt nok på sit fjernsyn.

Hvilket indhold er der i 4K?

På nuværende tidspunkt er det primært det helt store kommercielle streamingtjenester, der leverer indhold i 4K, Netflix og Amazon har en række af deres originale serier tilgængeligt i 4K på nuværende tidspunkt. Dog har de begge været ude at sige, at mere indhold er på vej i 4K, så hvis du allerede nu har et 4K fjernsyn, kan du godt glæde dig til resten af deres indhold, bliver tilgængeligt. For at streame indhold fra nettet i 4K kræver det en internetforbindelse med minimum 25mbit/sek i download hastighed.

De almindelige TV-kanaler er ikke tilgængelige i 4K, og det er de ikke på nuværende tidspunkt på grund af filstørrelse. Jo større opløsning jo større filer og derfor vil det være mere besværligt at få signalet ud til kunden som dig. Der er nogle kanaler i udlandet, der er begyndt at eksperimentere med at sende flere sportsudsendelser i 4K, men vi må bare vente at se, hvad der sker i Danmark.

Hvad med 8K?

Du har måske også hørt om 8K, når du sidder her og læser en artikel om 4K. 8K har 4 gange så mange pixels, som 4K har, og man er derfor oppe i en rigtig høj mængde pixels efterhånden. 8K har i mange år været standard i biografer, og derfor skal du bruge en rigtig stor skærm og sidde forholdsvis tæt på, for at kunne se forskellen mellem 4K og 8K. Der kommer flere og flere 8K fjernsyn på markedet, men på nuværende tidspunkt er de i en meget høj prisklasse. Derudover er det meget begrænset, med indhold der er tilgængeligt i 8K opløsning på nuværende tidspunkt. Men hvis du gerne vil være foran din tid og på forkant med teknologien, så er 8K vejen at gå.

Skal jeg købe et 4K fjernsyn eller vente?

Hvis du alligevel er på udkig efter et fjernsyn over 50”, så vil anbefalingen herfra være at købe et 4K fjernsyn. Indholdet i 4K vil hurtigt begynde at stige, og derfor kan du få det optimale ud af dine mange pixels. Grunden til at du måske skal vente, hvis det er, du vil have et fjernsyn mindre end 50”, er at effekten fra Full HD til 4K, er væsentlig mindre på de mindre skærme. Du får selvfølgelig stadig det samme antal pixels med en mindre skærm, men effekten bliver ikke lige så slående, og derfor kommer det ikke til at se lige så smukt ud som på en større skærm.

Skriv en kommentar